Un autocar plin cu moldoveni a trecut ilegal granița!

Autoritățile portugheze au reținut 52 de persoane, dintre care 50 tocmai intraseră din Spania în Portugalia cu autocarul, în mod ilegal, iar alte două persoane se aflau deja pe teritoriul portughez și așteptau mijlocul de transport.Potrivit publicației spaniole Diario de Sevilla, Garda Națională Republicană (GNR) din Portugalia a interceptat un autobuz cu 52 de pasageri, marea majoritate originari din Republica Moldova, care au trecut ilegal frontiera cu Spania printr-un punct neautorizat, ocolind o barieră.

Căpitanul João Lourenço, de la GNR din Elvas, a explicat pentru EFE că autobuzul a fost oprit în satul de frontieră Marco după ce a ocolit o barieră, deoarece trecerea este interzisă acolo din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Autoritățile portugheze i-au reținut pe cei 52 de pasageri și au constatat că 50 dintre ei erau cetățeni moldoveni care tocmai intraseră în Portugalia, din Spania, iar ceilalți doi erau români și probabil trecuseră granița în mod legal, cu alte mijloace de transport sau pe jos, așteptând apoi de cealaltă parte autocarul cu ceilalți pasageri.

Mijlocul de transport a fost condus la cel mai apropiat punct autorizat de trecere a frontierei, între Elvas (Portugalia) și Badajoz (Spania), unde serviciul de imigrări a efectuat ulterioare verificări. Anchetatorii au descoperit astfel că 48 dintre pasageri nu aveau autorizație pentru a intra în Portugalia, motiv pentru care au fost nevoiți să se întoarcă în Spania.

GNR consideră că pasagerii în cauză au călătorit în Portugalia pentru a lucra, deși cei mai mulți dintre ei nu au contracte care să le permită să intre în această țară într-un moment în care frontiera este deschisă doar cetățenilor și persoanelor cu permise de ședere, lucrători transfrontalieri și transport de marfă.

Frontierele terestre dintre Spania și Portugalia au fost închise la data de 31 ianuarie 2021, iar cele două țări au decis să extindă aceste limitări până la jumătatea lunii aprilie. Peste 6.000 de persoane au fost întoarse în Spania de atunci, de către autoritățile portugheze, mai precizează sursa citată.