Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit FOTO: Getty Images

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Familia Regală Britanică.

UPDATE 21.28 Prințul Charles a oferit prima reacție oficială, după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele”, este primul mesaj transmis de Charles după moartea mamei sale.

UPDATE 21.19 Familia Regală a României şi-a exprimat, joi, „marea durere” la vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Și Klaus Iohannis, președintele României, a transmis, joi seară, condoleanţe după decesul Reginei Elisabeta a II-a.

UPDATE 21.16 Lizz Truss: „Un șoc imens pentru națiune și lume”

„Suntem cu toții devastați la aflarea veștii morții Reginei, un șoc imens pentru națiune și lume”, a tarnsmis premierul Marii Britanii, conform BBC.

UPDATE 21.14 Pagina web oficială a familiei regale britanice a fost „dezactivată temporar” ca urmare a încetării din viaţă, joi, a reginei Elisabeta a II-a, la reşedinţa sa din castelul Balmoral, în Scoţia, la vârsta de 96 de ani.

UPDATE 21:06 Un curcubeu dublu a apărut deasupra Palatului Buckingham, în timp ce mulțimea se adună pentru a o plânge pe regină.

UPDATE 20:32

„Regina a murit în pace la Balmoral, în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, este mesajul transmis pe www.royal.uk.

Cine a fost Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a fost cel mai longeviv monarh din lume. Suverana, care s-a născut pe 21 aprilie 1926 la Londra, a crescut fără să se aştepte că urma să devină regină.

Tatăl ei, George al VI-lea, a preluat coroana după ce fratele lui mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a putea să se căsătorească cu o americancă divorţată, Wallis Simpson.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952 la vârsta de 25 de ani şi, de atunci, a depăşit recordul de longevitate deţinut de stră-străbunica ei regina Victoria, devenind în septembrie 2015 monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii.

Totodată, ea este suverana altor 15 foste colonii britanice, fiind recunoscută cu acest titlu inclusiv în Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Prinţul Philip, cu care regina Elisabeta a II-a s-a căsătorit în 1947, a murit pe 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Copilărie

Prinţesa Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al prinţului Albert, duce de York (viitorul rege George al VI-lea), cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea şi al reginei Mary, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York (Regina-Mamă).

A fost botezată la Palatul Buckingham, la 29 mai 1926. Lilibet, după cum era strigată de membrii familiei sale, şi-a petrecut primii ani de viaţă în reşedinţa londoneză din Piccadilly 145, aparţinând părinţilor săi, şi la White Lodge în Richmond Park.
A copilărit în casele de la ţară ale bunicilor săi paterni şi materni. În 1930, s-a născut sora sa, prinţesa Margaret Rose (care a murit la 9 februarie 2002).

Prinţesele au studiat acasă, asemenea altor fete ce proveneau din familii înstărite. Au luat lecţii de franceză, matematică, istorie, dar şi lecţii de dans, muzică şi artă, echitaţie şi înot. Odată cu urcarea pe tron a tatălui său, prinţesa Elisabeta a început să studieze istoria şi dreptul constituţional, pregătindu-se pentru o viitoare domnie, potrivit biografiei publicate pe site-ul royal.gov.uk.

Soarta prinţesei Elisabeta s-a schimbat în întregime odată cu decesul bunicului său, suveranul George al V-lea, la 20 ianuarie 1936. Regele Edward al VIII-lea a abdicat în decembrie 1936, tronul revenindu-i ducelui Albert de York, primul în linia de succesiune, tatăl prinţesei, care a devenit regele George al VI-lea.

După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, luând titlul Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta. Ceremonia de încoronare a avut loc în 1937.