Războiul din Ucraina, catastrofă la nivel global. Vești proaste pentru omenire!

Războiul din Ucraina este o catastrofă la nivel mondial: ce spun specialiștii?

Războiul din Ucraina va produce un șoc asupra ofertelor globale și costurilor alimentelor. Noile detalii foarte triste vin din partea șefului uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume. Aceasta operează în peste 60 de țări și cumpără cantități considerabile în special din Rusia. „Lucrurile se schimbă”, spune expertul despre ceea ce urmează să se întâmple în întreaga lume.

Specialiștii anunță o catastrofă: războiul din Ucraina ne aduce mai aproape de o criză

Invazia Ucrainei va produce un șoc imens asupra ofertei globale și a costului alimentelor, declară șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume. Yara International operează în peste 60 de țări și cumpără cantități foarte mari de materii prime în special din Rusia.

Prețurile îngrășămintelor erau deja ridicate din cauza creșterii prețurilor angro la gaze. Svein Tore Holsether, șeful companiei, a avertizat că situația ar putea deveni una foarte nefericită și mult mai grea.

„Lucrurile se schimbă cu o oră”, a spus el pentru BBC. „Am fost deja într-o situație dificilă înainte de război… iar acum este o întrerupere suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde trebuie să se mute o mulțime de îngrășăminte. pornit și asta va fi foarte probabil afectat.”

,, Facem tot ce putem face în acest moment pentru a găsi și surse suplimentare”

Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători în agricultură și alimente la nivel mondial. Rusia produce și cantități enorme de nutrienți precum potasiu și fosfat, ingrediente foarte importante în îngrășăminte, care permit plantelor să crească.

Specialistul a subliniat că nu își pune problema dacă va exista sau nu o criză alimentară globală, ci cât de mare va fi aceasta, fiind sigur de existența ei în viitorul foarte apropiat.

„Jumătate din populația lumii primește hrană ca urmare a îngrășămintelor… și dacă aceasta este eliminată din câmp pentru unele culturi, (randamentul) va scădea cu 50%”, a spus Holsether. „Pentru mine, nu este dacă intrăm într-o criză alimentară globală, ci cât de mare va fi criza”, a mai spus acesta.

Compania pe care o conduce a fost deja afectată de conflict după ce o rachetă a lovit biroul lui Yara din Kiev. Din fericire, nu au existat victime în rândul angajaților.

„În același timp, facem tot ce putem face în acest moment pentru a găsi și surse suplimentare. Dar cu termene atât de scurte, este limitat”, a spus el înainte de apariția știrilor.

Radio Tequila România