Proiectul Bernanke: Programul secret operat de Google pentru a domina piața de publicitate

Google a operat ani de zile un program secret care a folosit date din ofertele publicitare anterioare pentru a oferi propriului său sistem de cumpărare de anunțuri un avantaj față de concurenți, potrivit unor documente judiciare depuse într-un proces antitrust din Texas, scrie Wall Street Journal, citat de G4Media.

Cunoscut drept „Proiectul Bernanke”, programul secret operat de Google a fost dezvăluit în urma unui proces antitrust ce se desfășoară în Texas. Gigantul tech este acuzat că ar fi încălcat în acest fel legea în ceea ce privește modul în care a dominat etapele procesului de plasare a anunțurilor online.

Compania nu a fost dezvăluit editorilor care au vândut reclame prin intermediul sistemelor de cumpărare a anunțurilor Google practicile de a colecta date și a de folosi pentru a obține ulterior un avantaj.

Prin astfel de practici, Google ar fi reușit să obțină un avantaj în fața competitorilor care s-a concretizat în venituri anuale de sute de milioane de dolari.

Compania mai este acuzată că desfășoară un monopol al anunțurilor digitale care a prejudiciat atât concurenții din industria publicitară, cât și editorii.

După inițierea procesului din Texas, alte 7 state americane s-au alăturat procesului împotriva Google Alphabet Inc.

Facebook și Apple ar putea fi atrasa la rândul lor în proces, din cauza unor presupuse înțelegeri cu Google cu privire la accesul la anumite date.