Screeningul tulburărilor de memorie poate constitui o adevărată provocare atât pentru persoanele afectate şi pentru familiile acestora, cât şi pentru specialiştii implicaţi în evaluare, dacă avem în vedere că aceste tulburări se pot prezenta sub mai multe forme care pot debuta diferit, necesitând, nu de puţine ori, un diagnostic diferenţial şi chiar o abordare terapeutică distinctă.
 

Cele mai frecvente semne timpurii ale demenţei

 
Este important să ne adresăm unui specialist pentru o evaluare a funcţiei cognitive atunci când:
 
nu mai suntem siguri de acţiunile noastre (dacă am încuiat uşa de la intrare sau dacă am închis aragazul),
când suntem nevoiţi să ne notăm programul zilnic într-un calendar,
când devenim dependenţi de listele de cumpărături,
când întâmpinăm dificultăţi în a găsi cuvântul potrivit în cadrul unei conversaţii
dacă uităm numele unei persoane cunoscute. Toate acestea pot fi doar o parte dintre semnele timpurii ale unei demenţe.
 
Se întâmplă deseori ca pacienţii să se plângă de la început de afectarea memoriei recente, adică persoana în cauză uită unde a pus un obiect, cum ar fi cheile locuinţei, sau ce a servit la micul dejun. La acestea, se poate adăuga dificultatea de a-şi aminti evenimente/conversaţii recente sau de a reţine informaţii noi, cum ar fi utilizarea unui model nou de telefon mobil.
 

Iritabilitatea, unul dintre primele semne ale demenţei

 
Atunci când afectarea memoriei recente constituie primul simptom care atrage atenţia, se pune problema unui diagnostic diferenţial între boala Alzheimer şi tulburarea cognitivă uşoară, care poate fi stadiul precursor al unei demenţe. Un pacient diagnosticat cu tulburare cognitivă uşoară nu va fi tratat cu medicaţie antidemenţială specifică, dar va fi ţinut sub observaţie, fiind reevaluat periodic, întrucât prezintă un risc crescut de a dezvolta demenţa.