Meteo luna iunie 2021. Cum va fi vremea în perioada următoare, avertismentul specialiștilor

Meteo iunie 2021

Meteorologii ANM au anunțat vremea pentru următoarele două săptămâni. Astfel, vremea se încălzește treptat, însă nu scăpăm nici de ploi.

Meteo luna iunie 2021

Astfel, până la data de 20 iunie, vremea se anunță a fi una oscilantă, în care media maximelor termice va ajunge până la 26 de grade, iar probabilitatea de apariție a ploilor pe arii extinse se menține ridicată atât în intervalul 10 – 14 iunie, dar şi după 17 iunie, indică prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

De asemenea, în zona Transilvaniei, vremea o să fie apropiată de normalul termic pentru această perioadă până spre sfârşitul primei săptămâni, în așa fel încât media temperaturilor maxime o să fie de 24 – 25 de grade, iar cea a minimelor de 11 – 12 grade.

În intervalul 13 – 15 iunie, valorile termice maxime şi minime o să scădă uşor, aproximativ cu două grade, însă ulterior vremea o să se încălzească treptat, cu mici variaţii de la o zi la alta, astfel încât, la finele celei de-a doua săptămâni de prognoză, media maximelor termice o să atingă 26 de grade, iar minimele vor atinge 12 grade, valori normale în regiune pentru decada a doua a lunii iunie. Temporar, în intervalul 10 – 14 iunie, dar şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni o să fie ridicată probabilitatea de apariţie a averselor, local însemnate cantitativ, dar și însoţite de descărcări electrice.

Cum va fi vremea la munte

Vremea la munte, pe parcursul celor două săptămâni, va fi normală din punct de vedere termic și în regiunea aceasta, cu medii ale temperaturilor maxime de 15 – 17 grade şi cele minime de 6 – 8 grade. De asemenea, variaţiile temperaturii aerului de la o zi la alta vor fi reduse.

În intervalul răcoros 13 – 15 iunie, cel care se estimează ca făcând excepţie de la această evoluţie, valorile acestor medii o să mai scadă cu aproximativ două grade. Fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor manifesta în fiecare zi, însă aversele local însemnate cantitativ, însoţite de frecvente descărcări electrice, o să aibă probabilitate mai mare de apariţie în toate masivele în intervalul 10 – 14 iunie, dar şi în unele zile din a doua parte a intervalului de referinţă.

Atenționare meteorologică 8 iunie, ora 12:00 – 10 iunie, ora 23:00

În acest interval sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Astfel, în intervalul menționat, o să fie perioade în care instabilitatea atmosferică o să fie accentuată și o să se manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Astfel de fenomene se vor semnala mai ales în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.