Meteo ANM. Când vine un nou val de ploi torențiale și vijelii peste România

Meteo ANM: noi ploi și vijelii

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru zilele ce urmează. Când va veni un nou val de ploi torențiale și vijelii? România este cuprinsă din nou de fenomene meteo extreme.

Meteo ANM: România va fi din nou cuprinsă de ploi și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie aduce un nou cod galben de vreme rea care este valabil pentru jumătate din țară. Din păcate pentru români, fenomenele extreme nu ne-au părăsit deloc, dar măcar mercurul din termometre a indicat temperaturi potrivite perioadei în care ne aflăm. Ploile vor reveni în România în intervalul 09 iunie, orele 12:00 și orele 22:00.

Potrivit meteorologilor, vor fi ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Mai mult decât atât, cantitățile de apă vor ajunge la 40 l/mp. Instabilitatea atmosferică accentuată se va manifesta prin averse torențiale în special în Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, local în Transilvania și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși chiar și 25-30 de litri/mp și izolat 40 l/mp. Mai sunt vizate și județele: Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Vrancea, Buzău, Tulcea, Constanța, Teleorman și Olt.

Detalii

Specialiștii ANM au indicat zonele și intervalele de timp în care cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse chiar și 25-50 de l/mp. Românii trebuie să se pregătească pentru câteva zile pline de vreme rea.Informare meteorologică: Interval de valabilitate: 09 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 23:00 Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică Zone afectate: conform textului.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.Cod Galben: Interval de valabilitate: 09 iunie, ora 12:00 – 09 iunie, ora 22:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții.

Pe parcursul zilei de miercuri (9 iunie) în Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, local în Transilvania, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.