Jurnalist din Brașov, care făcea transmisiuni din Ucraina, la un pas de moarte. Mașina lui a explodat în trafic: „M-ați ratat!”

Jurnalist din Brașov, care făcea transmisiuni din Ucraina, la un pas de moarte

”Curiosul caz al exploziei mașinii mele” sunt cuvintele cu care Radu Hossu, corespondent de război acreditat de către Ministerul Apărării din Ucraina și o publicație din Brașov, începe relatarea unui episod negru prin care a trecut. Acesta a fost la un pas de moarte, după ce mașina care ar fi trebuit să îl ducă zilele următoare spre Ucraina a explodat din senin. Întreaga poveste, în rândurile de mai jos.

Corespondentul de război Radu Hossu, clipe de coșmar

Radu Hossu, un cunoscut personaj din Brașov, care este corespondent de război acreditat de către Ministerul Apărării din Ucraina și o publicație din Brașov, a fost implicat într-un eveniment ce a avut o succesiune de întâmplări negative.

În timp ce se afla în drum spre Cluj, mașina acestuia a suferit o mică avariere în urma unei ciocniri cu mai multe autovehicule, pentru ca mai apoi, peste alți câțiva kilometri, această să explodeze, fără nicio explicație.

După ce a scăpat cu viață, Radu Hossu a povestit, pe larg, pe Facebook cele întâmplate. Acesta urma ca, în curând, să plece din nou pe frontul din Ucraina.

”Mă aflam la intrare în Acățari, mergeam spre Cluj și apoi (speram) spre Ucraina, în coloană, la nici 30 km/h când (în același timp pare că simt o împinsătură din spate – poate doar mi s-a părut), cineva din față cu vreo două mașini frânează brusc. Doamna din fața mea frânează brusc și eu frânez, dar ne atingem (avariile la Duster se văd în prima poză).

Primul instinct e să fug la dânsa și să vad dacă e bine. Îmi spune că este doar un pic amețită de la tetieră și că a avut cervicala ruptă în alt accident. O întreb dacă sun la 112 dacă nu se simte bine, pentru că numa’ de mașini nu îmi păsa în momentul când am auzit că avusese probleme grave înainte. Îmi spune că nu e nevoie, că e bine.

(..) Mașina mergea fără probleme, era doar îndoită un pic capota cum vedeți din poză și bara scoasă din cleme, dar cam atât.”, începe povestea acestuia.

Momentul celor două explozii

În continuare, acesta a povestit cum a ajuns să îi explodeze mașina, în ciuda faptului că mici avarii în partea din față.

”Cobor dealul de la Corunca (la intrare în Târgu Mureș) când mi se aprinde martorul ”STOP”, mă opresc după încă aproximativ 50 de metri. Trag maneta de ridicat capota pentru că părea că iese una abur de sub capotă. Un martor se opește peste drum și amândoi încercăm să ridicăm capota, blocată pentru că prinderea era îndoită probabil, moment în care se aude prima explozie sub capotă.

Totul în 20-30 de secunde de la scoaterea primei urme de fum/abur, până la prima explozie.

Ne îndepărtăm. Iau bagajele din mașină și alte lucruri din mașină în care aveam și jucării airsoft moment în care se aude a doua explozie puternică, care practic distrus mașina și începe încediul ÎN mașină. Un pompier în civil încearcă și el până la venirea Pompierilor să facă ce poate (..)

Vin pompierii, salvarea. Se stinge incendiul. Doamna ajunge la UPU, declară că ”nu dorește să depună plângere penală în cauză”. Practic nu există vătămare, doar daune materiale. Asta e cel mai important (..)”

”Ceva e putred în Danemarca”
”Sun la Autonom să le prezint situația. Le trimit poza cu impactul și apoi clipurile cu Dusterul torță. Un reprezentant de al lor îmi spune că mașina nu doar a fost inspectată, înainte de a-mi fi înmânată să plec în război cu ea, ci verificată extrem de bine tocmai pentru ca practic să nu mă lase în drum.
Toată lumea de la ei de la tehnic (să nu uităm, am fost luni de zile cu un Duster de al lor în zona de front și pe FRONT, care de mai multe ori mi-a salvat viața, iar înainte a fost cu un jurnalist de război) pare că ridică o sprânceană.
Ceva e putred în Danemarca, ar zice cineva. În Duster, așa cum mi-a fost înmânat nu era nimic putred, vă garantez.
Eu sunt bine. Mașina este după cum o vedeți în poze. Doamna din mașina pe care am atins-o este bine după toate investigațiile.
Cum spunea Ronald Reagan când ținea un discurs în Berlin înainte de căderea Zidului Berlinului după ce a bubuit un balon care suna ca un foc de armă:
”Missed me!” – m-ați ratat!”, a conchis acesta, în postarea făcută pe pagina sa de Facebook.
Jurnalist din Brasov

Radu Hossu și ajutorul pe care l-a oferit pentru Ucraina

Radu Hossu este foarte cunoscut în mediul online pentru numeroasele rezumate ”de noapte” pe care le face cu privire la situația războiului din Ucraina și mișcările importante care se produc pe front, zi de zi.

Ba mai mult, el a mers și a stat mai bine de o lună alături de un grup de soldați ucraineni și a trăit pe propria piele ce înseamnă ca bombele să explodeze la doar câțiva metri de tine, ce înseamnă să stai ascuns zile întrebi în tranșee sau ce înseamnă să pierzi camarazi de luptă.

Tot el a reușit să strângă sume importante de bani care au fost folosiți la cumpărarea de alimente și multe alte produse de bază pentru localnicii din satele și orașele extrem de afectate de explozii, dar și mașini pentru trupe, ambulanțe sau autospeciale de pompieri pentru a veni în ajutorul soldaților de pe front. Unele dintre acestea, livrate chiar de el.

Foto: Facebook Radu Hossu