Încă o categorie de oameni rămâne fără loc de muncă: livratorii de pizza, înlocuiți de un ”robot”

În cazul în care credeai că livratorii de mâncare nu pot fi înlocuiți de roboți, te-ai înșelat. În imaginea de mai sus este primul roboțel autonom care livrează pizza.

Fără niciun fel de intervenție umană, locuitorii orașului Houston din Texas au mari șanse în următoarea perioadă să fie nevoiți să iasă în fața casei pentru a-și ridica pizza, în loc să le bată cineva la ușă cu ea în brațe. În cazul celor care cumpără de la Domino`s, pizza s-ar putea să le fie livrată de robotul R2 de la Nuro.

Ca referință, Domino`s se străduiește de mult timp să scoată factorul uman din sectorul de livrări, iar acesta este cel mai important pas în această direcție. Din păcate, la fel ca în cazul altor domenii care vor fi automatizate, se reflectă în pierderea multor locuri de muncă pentru oameni obișnuiți, fără posibilități.

Este important de reținut că doar doi ani a durat de când Domino`s a început să investească în soluții de livrare autonome până când mașinuțele din imaginea de mai sus au ajuns pe străzi. Conform comunicatului oficial pe marginea subiectului, Nuro R2 este primul vehicul de livrare complet autonom care poate circula pe drum și a primit o certificare din partea Departamentului de Transport din SUA, echivalentul Ministerului de Transport de la noi.

Momentan, livrarea de către Nuro R2 este opțională. Clientul poate alege în aplicația cu care a făcut comanda dacă își dorește pizza adusă de către un robot, probabil mai rapid și cu preparatele mai calde sau dacă optează pentru varianta tradițională.

Pe tot parcursul traseului, robotul Nuro poate fi urmărit în timp real, iar prin notificări pe mobil, afli imediat că trebuie să ieși în față pentru a-ți ridica pizza. Ca altcineva să nu-ți fure pizza, Domino`s îți va oferi un cod PIN pe care să-l tastezi pe mașinuța de dimensiuni reduse.

Rămâne să vedem cât va dura până când toți șoferii de livrări vor fi înlocuiți de roboți.