Hoții din Hunedoara au furat zeci de kilometri de cale ferată. Pagube imense de sute de mii de euro

Zeci de kilometri de cale ferată, furată.

Hoții de fier vechi s-au năpustit peste căile ferate din județul Hunedoara, acolo unde zeci de kilometri au dispărut. Jafurile s-au înmulțit în ultima perioadă, profitând de faptul că anumite porțiune au fost scoase din uz.

Zeci de kilometri de cale ferată, furată

Hoții iau în vizor, în special, elementele metalice de infrastructură feroviară, precum șine scoase din uz, cabluri electrice din cupru, relee sau bobine, potrivit polițiștilor de la Transporturi Feroviare. Ulterior, aceștia le valorifică la centrele de colectare a metalelor.

Cele mai recente furturi au fost înregistrate pe sectorul Hunedoara – Simeria, la începutul acestei săptămâni. Hoții au reușit să fure cablurile electrice din cupru din rețeaua de înaltă tensiune, pe o distanță de circa jumătate de kilometru. Asemenea furturi, pe același tronson, au mai avut loc și în anii trecuți.

Una dintre infracțiuni a fost semnalată la stația CFR Peștiș. Atunci, un tânăr a furat 600 de kilograme de cablu de cupru, adică în jur de 400 de metri liniari de cupru. Calea ferată Hunedoara – Simeria a fost dată în folosință în anul 1884, având o lungime de 16 kilometri. Din anul 2018 a fost suspendată circulația trenurilor, iar hoții au început să o „dezmembreze” încet.

Jafuri pe calea ferată Simeria – Petroșani

Nici calea ferată Simeria – Petroșani nu a scăpat de furia hoților. Cu o lungime de 80 de kilometri, a fost vizată de hoți de mai multe ori în ultimele luni. Doi localnici din Petroșani au fost prinși în flagrant, în toamna anului trecut, încercând să fure componente de dirijare ale traficului feroviar.

„Cei doi au fost bănuiţi de comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat de la infrastructura feroviară şi distrugere sau semnalizare falsă, fapte comise în perioada august-septembrie 2021, în zona Petroşani – Simeria Triaj, de unde ar fi sustras mai multe componente ale instalaţiilor semnalizare şi dirijare a traficului feroviar. Spre exemplu, în data de 14 septembrie 2021, cei doi au sustras 71 de relee electromagnetice din dulapurile SCB (în valoare 420.000 de lei) de pe raza localităţii Plopi”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Tot aici, pe 22 martie, angajații CFR au sesizat furtul a circa 400 de metri de șine de pe calea ferată scoasă din uz. Pe un alt sector al căii ferate, în zona stației Ohaba de Sub Piatră, a dispărut o șină de cale ferată. Atunci au fost reținuți cinci localnici ca autori ai infracțiunilor, fiind acuzați de furt calificat și distrugerea căii ferate.