Fructe și legume de sezon – ce să alegi în funcție de lună și anotimp

A venit primăvara, așa că tarabele din piață sunt pline de fructe și legume de sezon. Este important ca după anotimpul rece să consumăm cât mai multe vitamine și minerale, pe care le putem găsi foarte simplu în varietatea largă de fructe și legume disponibile acum pe piață.

Fructe și legume de sezon. Ce poți consuma vara și iarna

Cu toate că găsim o gamă largă de fructe și legume vara, unele dintre ele sunt disponibile și în anotimpul rece, în hipermarketuri.  În timp ce vara ne îndreptăm către verdețuri precum măcrișul, salata verde, urzici și ștevie, iarna putem consuma legume precum fenicul, rădăcinoase, varză, gulii, fasole, cartofi sau ceapă uscată. 

Fructele și legumele de sezon nu numai că sunt excelente pentru organism, dar consumul lor este și bun pentru planetă. Știind care fructe sau legume sunt în sezon, poți economisi bani, iar legumele și fructele care sunt în sezon, de obicei, au un gust mult mai proaspăt și delicios, decât cele pe care le găsești tot anul, crescute în sere. 

Când alimentele sunt în sezon, multe supermarketuri vor avea oferte și promoții pentru surplusul de alimente organice. Cumpără în cantități mai mari fructe și legume când este sezonul lor și congelează-le înainte să se strice. De exemplu, când roșiile sunt în sezon, pregătește-te o cantitate mare de sos de roșii sau bulion și păstrează-l în borcane în cămară.

De asemenea, când fructele de pădure sunt în sezon e o variantă ideală să cumperi o cantitate mare și să porționezi în punguțe sigilate în congelator pentru smoothie-uri sau alte preparate.

Consumul de legume sau fructe de sezon este de asemenea, bun pentru mediu. În loc să mâncăm produse provenite din întreaga lume, putem mânca alimente sezoniere cultivate în România, cu o amprentă de carbon mult mai mică – ceea ce aduce beneficii mediului. 

De exemplu, căpșunile proaspete atunci când sunt în sezon sunt mult mai ieftine decât o pungă de căpșuni congelate.

Ceea ce înseamnă că poți să congelezi chiar tu propriile porții și să le ai pe parcursul anilor, economisind bani.

Ce fructe și legume să consumi primăvara și vara

Primăvara și vara sunt anotimpurile ideale pentru a ne face stocul de vitamine și minerale de care corpul nostru are atât de multă nevoie, după un sezon rece în care ne-a lipsit soarele și corpul a avut de suferit din cauza lipsei de vitamina D și C.

Este bine să știi că legumele de primăvară și vară ar fi cel mai bine să le consumi crude, pentru a beneficia de tot aportul lor substanțe nutritive.  Iată câteva legume și fructe de care să profiți în anotimpul cald: 

Primăvara Fructe: portocale, lămâi, avocado, grapefruit, banane, papaya, mango

Legume: sparanghel, anghinare, ridichi, salată verde, ceapă verde, verdeţuri, rucola, cartofi noi, mazăre, broccoli, conopidă, dovlecei, spanac Vara

Fructe: cireşe, pepene roşu, pepene galben, rubarbă, căpşune, frăguţe, mure, agrişe, coacaze negre şi roşii, caise, kiwi, piersici, zmeură, mere

Legume: fasole verde, mazăre, ceapă, morcovi noi, conopidă, sparanghel, castraveţi, dovlecei, cartofi noi, roşii, broccoli, ţelină frunze şi tulpină, ardei, vinete, porumb, verdeţuri, varză.

Ce fructe și legume să consumi toamna și iarna

În anotimpul rece, corpul nostru are nevoie de mai multe vitamine. E bine să consumi baby spanac, pe care îl găsești și în anotimpul rece. Îl poți adăuga în salate sau poți face cu el smoothie-uri delicioase.

În plus, îndreaptă-te spre citrice, datorită conținutului lor ridicat de vitamina C. 

Alte legume pe care este important să le introduci în dietă sunt sfecla roșie sau țelina, care conțin un cocktail de substanțe nutritive. 

În ceea ce privește fructele, bananele, rodiile și ananasul se găsesc oricând în magazine și nu ar trebui să lipsească din alimentația ta.

Legume de sezon în săculeți reutilizabili
Legume de sezon în săculeți reutilizabili

Iată câteva legume și fructe de care să profiți în anotimpul rece

Toamna

Fructe: mere, pere, gutui, prune, struguri, smochine, lămâi, portocale Legume: vinete, castraveţi, conopidă, fenicul, ardei, dovleac, roşii, cartofi, ceapă, ţelină, morcovi, păstârnac, varză

Iarna

Fructe: portocale, mandarine, clementine, grapefruit, banane, lămâi, ananas, avocado, rodii.

Legume: sfeclă roşie, varză, varză de Bruxelles, cartofi, gulii, fenicul, ceapă uscată, fasole, ţelină rădăcină, usturoi

Ce poți cumpăra în fiecare lună dintre fructele și legumele de sezon

Ianuarie

Cumpără broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, grapefruit, praz, lămâi, clementine, mineole, mandarine și portocale. 

Februarie

Cele mai bune fructe și legume din februarie sunt similare cu cele din ianuarie: broccoli, varză de Bruxelles, varză albă și roșie, conopidă, grapefruit, praz, lămâi, portocale, păstârnac. 

Martie

Poți cumpăra anghinare, varză de Bruxelles, conopidă, ciuperci, salată iceberg, ananas, ridichi sau păstârnac. 

Aprilie

Această primă lună de primăvară aduce alimente precum sparanghel, broccoli, conopidă, praz, salată, ciuperci, ananas, ridichi, sparanghel și mazăre păstăi. 

Mai

Lista începe să se extindă în luna mai, pe măsură ce primăvara se instalează cu caise, anghinare, sparanghel, cireșe, salată verde, mango, ananas, ridichi, mazăre, căpșuni și dovlecei.

Iunie

Iunie aduce o recoltă bogată în fructe precum caise, afine, pepene galben, cireșe, porumb, kiwi, salată verde, mango, piersici, căpșuni, pepene verde și dovlecei.

Iulie

În plină vară, tarabele sunt pline de caise, mure, afine, porumb, castraveți, fasole verde, kiwi, salată, mango, piersici, ardei, prune, zmeură, căpșuni, dovleac, roșii, pepene verde și dovlecei.

August

Recolta abundentă a verii continuă în august, cu mere, caise, afine, dovlecei, pepene, porumb, castraveți, vinete, fasole verde, kiwi, salată, mango, piersici, ardei, prune, zmeură, căpșuni, dovlecei, roșii, pepene verde.

Fructe pe care să le consumi vara: cireșe, căpșuni, piersici, caise
Fructe pe care să le consumi vara: cireșe, căpșuni, piersici, caise

Septembrie

Zilele calde ale lunii septembrie aduc dovlecii plăcintari, mere, sfeclă, pepene galben, conopidă, vinete, struguri, fasole verde, salată, mango, ciuperci, ardei, dovlecei, spanac și roșii.

Octombrie

Prima lună completă de toamnă aduce și ea câteva produse sezoniere, cum ar fi bostanii, mere, sfeclă, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, afine, struguri, praz, salată, ciuperci, păstârnac, spanac. 

Noiembrie

Noiembrie este momentul să cumpărăm sfeclă, broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, afine, praz, ciuperci, portocale, păstârnac, pere, dovleci, mandarine.

Decembrie

În plină iarnă, rafturile sezoniere conțin broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, grapefruit, varză roșie, praz, ciuperci, portocale, păstârnac, pere, rodii, rmandarine, rădăcină de pătrunjel, morcovi și multe altele.

Dacă îți dorești să te bucuri de toate substanțele nutritive din legume și fructe, ar fi bine să le consumi crude, în salate diverse.