După caniculă, România e lovită de furtuni. Unde au fost vijelii puternice

Photo: www.libertatea.ro

România a fost sub avertizare meteo de furtuni, iar în mai multe județe din țară vijeliile au pus la pământ copaci, au smuls acoperișurile și au provocat pene de curent. Astăzi, 6 august, întreaga țară este vizată de o avertizare meteo de furtuni.

O furtună a lovit municipiul Târgoviște și mai multe localități din județul Dâmbovița, unde a fost emis un cod roșu. Mai mulţi copaci au căzut şi un acoperiş de pe un bloc din Târgovişte a fost luat de vânt, joi seară, informează ISU Dâmboviţa, conform Agerpres.

În comuna Dragomireşti, Garda Voineşti a intervenit cu o autospecială tot pentru degajarea unui copac. Un acoperiş a căzut parţial şi a avariat câteva autoturisme în Târgovişte, pe str. Boerescu Zaharia, precizează ISU Dâmboviţa.

Sub cod roșu de vijelii au fost și localitățile dâmboviţene Bezdead, Moroeni, Buciumeni, Vişineşti. Populaţia din localităţile vizate de codul roşu a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Mai multe localități din Gorj, afectate de vântul puternic

Probleme au fost și în județul Gorj, unde rafalele de vânt au smuls copaci și chiar acoperișurile caselor.

Potrivit ISU Gorj, echipajele de pompieri au intervenit în municipiul Târgu Jiu şi în localităţile Novaci, Pociovaliştea, Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Bumbeşti Pițic, Scoarţa, Bălăneşti, Leleşti şi Tismana.

Intervenţiile au fost la acoperişuri căzute, copaci, cabluri de curent şi stâlpi de curent căzuţi pe carosabil.

La Baia de Fier un copac s-a prăbuşit pe carosabil şi şoferul unui autovehicul a intrat în acesta, deoarece nu a reuşit să oprească la timp maşina. Nu sunt victime, a precizat ISU Gorj.

Copaci căzuți pe liniile electrice în Harghita

Incidente similare au fost și în Harghita. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, un copac a căzut pe carosabil pe DN 13A, care leagă municipiul Miercurea Ciuc de Odorheiu Secuiesc.

La faţa locului a fost trimis un echipaj al Secţiei Drumuri Naţionale, pentru degajarea şoselei şi un echipaj de poliţie, pentru dirijarea traficului.

De asemenea, un copac a căzut pe liniile de medie tensiune în oraşul Bălan, o situaţie similară fiind înregistrată şi în localitatea Sâncrai, unde un cablu electric a fost rupt.

În ambele situaţii, echipele distribuitorului de energie electrică au fost la faţa locului, pentru remedierea defecţiunilor.

ISU Harghita a mai anunţat că un arbore a fost lovit de fulger şi a luat foc în Frumoasa, pentru stingerea incendiului intervenind pompierii serviciului voluntar din localitate.

Judeţul Harghita se află sub incidenţa unui cod portocaliu meteo, până vineri dimineaţă fiind prognozate descărcări electrice, vânt de până la 100 km/h, averse, care pot ajunge până la 60 l/mp şi grindină.

Joi seara a fost emis şi un cod roşu meteo, ce a vizat localităţile Şimoneşti, Atid, Avrămeşti şi Săcel, fiind prognozate averse, vânt peste 100 km/h, grindină şi descărcări electrice. Locuitorii din zonele respective au fost avertizaţi printr-un mesaj RO-ALERT transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

La Botoșani, un transformator electric a luat foc, iar vijelia a smuls mai mulți copaci din rădăcină.

De asemenea, pe Valea Jiului, la Lupeni, în Hunedoara, o bucată de acoperiș de bloc, smulsă de vânt, a avariat două autoturisme și trei balcoane.

După caniculă, România e lovită de furtuni. Unde au fost vijelii puternice

Foto: ISU Hunedoara

În Târgu Jiu o furtună de 10 minute a smuls câteva acoperișuri de bloc, care au căzut peste 20 de mașini parcate, transmite Digi24.

Radio Tequila România