De ce nu au fost fenomene extreme în toate zonele vizate de codul portocaliu? Explicațiile meteorologilor

Photo: www.libertatea.ro

Aproape toată țara s-a aflat timp de 16 ore, de joi de la prânz până vineri la ora 6.00, sub cod portocaliu de furtuni puternice și grindină de „medii și mari dimensiuni”, însă doar anumite județe s-au confruntat cu vreme extremă. De exemplu, în București, nu au fost ploi torențiale sau grindină. „Datele analizate de noi indicau toate aceste lucruri, noi ne-am luat măsuri de prevenție”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, care a explicat cum sunt emise aceste avertizări și de ce nu de fiecare dată se și concretizează.

Dâmbovița, Botoșani, Hunedoara și Gorj au fost afectate de furtuni violente, joi seară. În alte zone, fenomenele extreme nu și-au făcut apariția.

„Datele analizate de noi indicau toate aceste lucruri, iar unde s-a agravat s-a intervenit pe codul roșu. Noi ne-am luat măsuri de provenție, așa arătau modelele”, a explicat Elena Mateescu, directoarea ANM.

Ea a subliniat că prognoza meteo ia în calcul mai multe variabile, fără să aibă așteptarea că este o știință exact.

„Nu poți să ai la milimetru, peste 85% este gradul de acuratețe”, a mai adăugat directorul ANM. Altfel spus,

„Noi ne-am luat măsuri de prevenție, așa arătau modelele, dacă nu eram în atenție sau în vigilență. Am pus în balanță viața oamenilor și a bunurilor și gradul de realizare de peste 80%”, a punctat directul ANM, care a subliniat că în astfel de situații preferă să-și asume critici, decât vreun risc.

Noi coduri de vreme rea

În această dimineață, meteorologii au emis mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben de vijelii și ploi torențiale, avertizările fiind valabile vineri și sâmbătă dimineață.

În total, 10 de județe se află vineri, de la ora 10, până vineri, la ora 19.00, sub avertizare cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale. Este vorba despre Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Buzău și zone din Prahova.