Cod roșu de ploi torențiale și vijelii în România. Zonele unde natura pur și simplu se va dezlănțui

Cod roșu de ploi torențiale și vijelii în România

Dacă până acum ne-am plâns de caniculă și valori termice care au depășit 35 de grade Celsius, în următoarea perioadă, experții în meteorologie au anunțat un cod roșu de ploi și furtuni în România. Care sunt principalele regiuni avizate. Va fi prăpăd în majoritatea zonelor din țară.

Cod roșu de ploi și furtuni în România

Reprezentanții de la ANM au emis un cod roșu de furtuni și ploi torențiale în România, în următoarea perioadă. Avertizarea meteo este valabilă în decursul zilei de sâmbătă, 30 iulie, între orele 15:00 și 21:00.

În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h., relatează cei de la Agenția Națională de Meteorologie.

Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii şi mari dimensiuni şi averse torenţiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Cod portocaliu de vijelii în vestul și sud-vestul țării

În ultimul sfârșit de săptămână din luna iulie 2022, vremea o ia razna, iar ploile torențiale vor face ravagii în cele mai mari zone ale României. Meteorologii avertizează un cod portocaliu de ploi în intervalul 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00.

În regiunile de vest, nord-vest, centrul şi sud-vestul țării va ploua cu găleata, iar la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vântul va sufla intens, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice şi pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Cod galben de caniculă în Capitală

Tot sâmbătă, 30 iulie, un alt cod galben intră în vigoare în Oltenia, Muntenia şi vestul Dobrogei, unde valul de căldură va persista şi îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Valorile termice maxime vor oscila între 33 şi 37 de grade. Sâmbătă, 30 iulie, se va înregistra un disconfort termic în sudul Banatului şi sud-vestul Transilvaniei, iar duminică, 31 iulie, canicula va reveni în regiunea de sud-est a țării.

Alerta meteo ANM vizează Capitala şi judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Constanţa, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt.