Cod portocaliu în România. O nouă alertă meteo în țară, unde vor fi vijelii și grindină

Cod portocaliu de vreme rea în România

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un nou cod portocaliu în România. Alerta meteo va aduce în localitățile vizate vijelii și chiar grindină. Așadar, unde se strică vremea în următoarele ore, vedeți în rândurile de mai jos.

Prognoza meteo ANM. A fost emis cod galben de vreme rea. Unde sunt așteptate vijelii

Aproape întreaga Românie se află sub avertizare de vreme rea, iar meteorologii au extins, duminică, avertizarea de cod portocaliu pentru mai multe județe, precum și pentru Capitală. Astfel, codul portocaliu de vreme rea care intră în vigoare duminică la orele 14:00, expiră luni la ora 10:00.

În acest timp, în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50-90 de litri pe metrul pătrat.

Vremea rea se instalează după amiază

Mai ales în după-amiaza și seara zilei de duminică, 29 mai, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor exista perioade în care își vor face apariția și vijelii puternice, care vor avea viteze ale vântului de 75-90 de kilometri la oră, grindină, precum și dese descărcări electrice.

De asemenea, potrivit meteorologilor ANM, cea mai mare parte a țării se află sub cod galben. În intervalul menționat se vor înregsitra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării.

Vântul suflă cu putere

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55… 75 kilometri pe oră și izolat peste 80 de kilometri pe oră). În plus, pe arii restrânse este posibil să își facă apariția grindina. Cantităţile de apă vor depăşi 20… 30 de litri pe metrul pătratr şi izolat 40 de litri pe metrul pătrat.

Prognoza meteo pentru București

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în Capitală vremea va fi instabilă. Cu precădere în orele serii, se vor înregistra perioade în care se vor semnala vijelii puternice, cu viteze ale vântului de 65-80 de kilometri la oră, frecvente descărcări electrice, ploi torențiale, când cantitățile de apă vor depăși 10-20 de litri pe metrul pătrat și izolat 30 de litri pe metrul pătrat.

În plus, meteorologii ANM avertizează că este posibil ca grindina să își facă apariția și în București. Nu în ultimul rând, temperatura maximă din București se va situa în jurul valorii de 27 de grade Celsius, în timp ce cea minimă va oscila între 14 și 15 grade Celsius.