Cod portocaliu de ploi și furtuni în România. Alerta meteo ANM, ce județe sunt vizate

Alertă meteo ANM vizează mai multe zone din țară

Cod portocaliu de ploi și furtuni în România! Alerta meteo ANM emisă astăzi anunță noi fenomene extreme, fie furtuni, fie caniculă, în mai toată țara. Din păcate, valul de căldură care a acoperit România nu va trece prea curând. Datele ANM de astăzi arată noi temperaturi record în anumite județe, precum și instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată, val de căldură și disconfort termic ridicat.

ANM a emis Cod Portocaliu de ploi și furtuni în România

În această dimineață ANM a emis un nou Cod Portocaliu de ploi și furtuni în România. Alerta meteo ANM de astăzi acoperă mai multe județe, iar fenomenele sunt de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată, un nou val de căldură și disconfort termic ridicat.

„În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.”, spune ANM.

Alerta meteo ANM vizează mai multe zone din țară

Valul de căldură, furtunile și cantitățile mari de precipitații vor apărea în zona Olteniei, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, precum și sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei. Tot aici va apare instabilitatea atmosferică accentuată, și averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.

Tot azi ANM anunță pentru Capitală, că între 28 și 29 iulie, valul de căldură va persista. Vineri, cu precădere după-amiaza, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură – umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

În după-amiaza și seara zilei de astăzi, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Conform prognozei ANM, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperaturile maxime vor fi de 32-34 de grade. Valorile minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, mai spune ANM.

Radio Tequila România