Cod portocaliu de furtuni şi ploi torenţiale. Vremea se schimbă radical, zonele vizate

Se anunță vreme severă în Croația, Ungaria și Serbia

Din păcate, nu trece o zi fără noi avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de furtuni şi ploi torenţiale. În această dimineață ANM a emis aceste avertizări, valabile între 21 și 22 august. Pentru aceste două zile sunt anunțate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ și ploi abundente. Același lucru, conform specialiștilor europeni, se anunță și în restul zonei de sud a Europei în aceste zile.

Cod portocaliu și Cod galben prelungit până luni, 23 august

Conform unui comunicat ANM, emis în cursul acestei zile, avertizările de Cod portocaliu și Cod galben au fost prelungite până luni, 23 august. Avertizarea ia în calcul aceleași zone anuțate și pentru astăzi, și anume în Carpaților Meridionali, în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei.

știrea inițială

Se anunță vreme severă în Croația, Ungaria și Serbia

După zile cu temperaturi ridicate în regiune,  este prognozată să genereze furtuni în părți din sud-estul Europei cel puțin până pe 21 august. Zona afectată include părți din Croația, Ungaria și Serbia.

Furtunile pot fi însoțite de precipitații abundente, rafale puternice de vânt, fulgere și posibile furtuni cu grindină. Începând cu 18 august, Serviciul Meteorologic și Hidrologic din Croația a emis avertizări de furtuni de culoare portocalie.

Același lucru a fost anunțat și de Serviciul meteorologic maghiar. Specialiștii au emis avertizări de furtuni, Cod Portocaliu, și avertizări de furtuni, Cod Galben. Avertizările  de furtună sunt în vigoare în întreaga țară în perioada 20-21 august.

Serviciul Hidrometeorologic din Serbia a emis avertizări portocalii de furtună și avertizări galbene de furtună. De asemenea, au fost emise avertizări portocalii de ploi abundente pentru și avertizări de Cod Galben de ploi abundente.

O combinație de avertizări de furtuni și ploi abundente sunt în vigoare în întreaga țară pe 20 august. Oficialii ar putea actualiza și, eventual, extinde acoperirea alertelor meteorologice în zilele următoare.

ANM a emis Cod portocaliu și Cod galben de furtuni şi ploi torenţiale

În această dimineață avem emise două avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de furtuni şi ploi torenţiale. Avertizarea de Cod Galben este anunțată pentru Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

În regiunile sud-estice disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de 21 august indicele temperatură-umezeală ITU va depăși local pragul critic de 80 de unități.”

ANM anună ploi abundente, prin avertizarea de Cod Portocaliu, în Carpaților Meridionali, în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, unde „se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp.”

„În vestul Carpaților Meridionali, în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp”, anunță ANM.