Cod portocaliu de furtuni și caniculă în România. Zonele avizate de pericol

Cod portocaliu de caniculă și furtuni. Vremea o ia razna în România.

Este cod portocaliu de furtuni și caniculă în România, conform meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie. Care sunt zonele avizate de pericol și cât durează avertizările meteo, vedeți în rândurile de mai jos.

Meteorologii au emis cod portocaliu de furtuni și caniculă în România. În ce zone

Experții Administrației Naționale de Meteorologie au emis, duminică, mai multe avertizări meteo de tip cod galben și portocaliu de furtuni, dar și de caniculă.

În acest fel, duminică începând cu ora 12:00 și până la ora 23:00 va fi în vigoare un cod galben de vijelii și grindină. În intervalul menționat de ANM, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei.

Ce aduce codul galben

Instabilitate atmosferică accentuată se va manifesta prin ploi care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor putea depăși local 25-35 de liri pe metrul pătrat.

Unde este valabil codul portocaliu de vijelii

În același interval, activează și un cod portocaliu de vijelii, conform meteorologilor ANM, valabil pentru zonele de munte și în nord-vestul Olteniei, unde vor fi ploi torențiale. De aseenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă cumulate vor depăși local 35…40 de litri pe metrul pătrat și izolat 50-60 de litri pe metrul pătrat.

Căldură mare în următoarele trei zile

În plus, potrivit meteorologilor ANM, pentru duminică luni și marți este valabil un cod galben de caniculă. În intervalul menționat de ANM, valul de căldură se va menține în toate regiunile teritoriului, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime ale acestor trei zile vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade Celsius, iar cele minime între 17 și 20 de grade Celsius.

Luni și marți, cod portocaliu de caniculă

Nu în ultimul rând, luni și marți, conform ANM, va fi în vigoare un cod portocaliu de caniculă valabil în zonele joase din vestul și nord-vestul teritoriului, unde valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile, diurne și nocturne, se vor apropia de recordurile absolute ale acestei perioadei.

Astfel, după-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38 de grade Celsius, iar noaptea temperaturile nu vor coborî în general sub 18-22 de grade Celsius și prin urmare disconfortul termic va fi unul accentuat.