Cod galben de ploi și grindină în acest weekend pentru mai multe județe din țară

Meteorologii au emis, vineri, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică și ploi torențiale care va afecta mai multe județe din țară în acest weekend.

Codul galben de ploi torențiale și grindină a intrat în vigoare vineri, la ora 10.00, și este valabil până duminică seară, la ora 23.00.

În acest interval, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Astfel de fenomene se vor semnala vineri îndeosebi în sud-estul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte.

Cod galben de ploi și grindină în acest weekend pentru mai multe județe din țară

foto: ANM

Sâmbătă instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice, unde fenomenele asociate vor fi mai puțin intense și se vor semnala pe arii restrânse.

Duminică fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor produce cu precădere în centrul, nordul și nord-estul teritoriului. În intervalul menționat, cantităţile de apă vor depăși, pe perioade scurte sau prin acumulare, 20… 50 l/mp.

În vestul și nord-vestul țării, în aceste zile, vremea se va menține răcoroasă, chiar rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 18… 20 de grade Celsius. În restul teritoriului va fi normală termic, chiar ușor mai caldă în sud-est.

Sâmbătă, la ora 15.00 va intra în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi abundente, în vigoare până duminică, ora 23.00.

În intervalul menționat, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină în Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Moldova.

Prognoză specială pentru București

Vineri vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 27… 28 de grade Celsius, iar cea minimă, de 16… 17 grade Celsius.

Sâmbătă și duminică cerul va avea înnorări temporare și vor fi perioade cu averse și descărcări electrice, cu o probabilitatea mai mare în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și duminică spre orele serii.

Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi de 30… 31 de grade Celsius, iar cele minime, de 18… 19 grade Celsius.

(Sursa: www.libertatea.ro).

Despre Radio Tequila România