Cod galben de caniculă și furtuni în România. Ce se întâmplă în București până joi

Sudul Europei este lovit de caniculă în 2021

Ieri, pe 2 august, a fost ziua cea mai fierbinte din ultimii ani în România. Temperaturile caniculare de 41 de gade la umbră, resimțite la 48 de grade la nivelul solului, au făcut ravagii. De altfel întreaga Europă este sub caniculă, iar în Turcia sunt incendii devastatoare ca urmare a temperaturilor ridicate. Nici astăzi nu scăpăm de caniculă și de temperaturile ridicate. ANM a emis alte avertizări meteo de Cod Galben de caniculă în aproape toate zonele țării.

ANM anunță pentru următoarele trei zile disconfort termic ridicat

În această dimineață un nou Cod Galben a fost anunțat de ANM pentru zilele de marți, miercuri și joi. Începutul lunii august este sub efectele temperaturilor caniculare în mai toată țara. Primul avertisment emis de ANM este pentru sudul și sud-estul țării. Intervalul acoperit de avertizarea meteo de Cod Galben este între 3 și 5 august.

În aceste trei zile disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, anunță ANM. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Capitala nu scapă nici ea de temperaturi caniculare pentru următoarele trei zile. Și în București vor fi temperaturi cuprinse între 34-38 de grade, fiind sub incidența Codului Galben emis de ANM. La mare vremea va fi la fel de caldă, iar apa mării va ajunge la cel puțin 24-25 de grade.

În Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei vin ploi torențiale

Tot astăzi, ANM anunță o altă avertizare meteo de Cod Galben, dar de această dată este vorba de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Intervalul acoperit de noua avertizare este între 3 și 4 august, și aduce precipitații ridicate cantitativ.

Avertizare meteo dată de ANM atenționează că la munte, în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei fenomenul se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-5 l/mp. Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului, mai avertizează ANM.

Sudul Europei este lovit de caniculă în 2021

Începutul lunii august aduce cea mai intensă caniculă din această vară. Părți din sudul Europei se vor coace cu aproximativ 40-45 de grade deoarece canicula a cuprins deja întreaga regiune.

Se așteaptă ca temperaturile să depășească cu mult peste 40 de grade în unele zone, posibil în Grecia până la aproximativ 45 de grade în weekend. Acest lucru va crește semnificativ amenințarea cu incendii în regiunea mediteraneană și peninsula Balcanică.

Deja incendii cauzate de temperaturile caniculare sunt în plină desfășurare în Turcia acestor zile. Meteorologii spun că nu vom scăpa curând de caniculă, iar temperaturile mari vor fi resimțite din ce în ce mai mult.

Radio Tequila România