Ce se întâmplă dacă postezi imagini cu mașini parcate ilegal. Noua lege din România

Ce se întâmplă dacă postezi imagini cu mașini parcate ilegal.

Dacă ești printre cei care publică imagini cu mașini parcate ilegal, trebuie să afli că persoanele care postează în mediul online imagini cu posibile abateri de la legislația rutieră săvârșite de unii dintre conducătorii auto, iar în poze apare și numărul de înmatriculare, pot fi considerate operatori de date personale.

Ce se întâmplă dacă postezi imagini cu mașini parcate ilegal

Prin urmare, ei trebuie să respecte principiile de prelucrare a datelor, întrucât, în caz contrar, ei pot fi amendați. Concluzia se arată în raportul de activitate pe anul 2020 al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Este vorba despre un document publicat vineri pe site-ul instituției. Tot ANSPDCP precizează că, de principiu, monitorizarea respectării regulilor de circulație cade în competența poliției, potrivit avocatnet.ro.

Din ce arată raportul de activitate al ANSPDCP pe anul trecut, autorității i s-a cerut opinia și despre legalitatea prelucrării datelor în ce privește înregistrarea și publicarea în mediul online a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale mașinilor șoferilor care săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni rutiere pe drumurile publice.

Potrivit ANSPDCP, informațiile cu privire la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor sunt date cu caracter personal, deoarece duc la identificarea, în mod indirect, a proprietarilor acestora (persoane fizice).

Prin urmare, potrivit legislației, persoanele ce prelucrează astfel de date au calitatea de operator de date cu caracter personal, fiind obligați să respecte prevederile legale în ceea ce privește protecția datelor.

Prin urmare, cei care sunt obligați să respecte GDPR, fiind considerați operatori de date personale, dacă încalcă această lege riscă să fie amendați.

Publicarea imaginilor poate fi posibilă în cazul în care persoana vizată și-a dat acordul

Potrivit Regulamentului general cu privire la protecția datelor, prelucrarea este însă legală în situația în care persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal. În acest caz, GDPR stabilește că ”operatorul trebuie să fie în măsură să demonstreze că persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal”.

Publicarea unor astfel de date personale în mediul online, ce pot ajunge în posesia unui număr mare de persoane, fără să existe un control ulterior asupra utilizării lor, poate să reprezinte o nerespectare a dreptului la viață privată și a prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal.

”Prelucrarea de date preconizată (respectiv înregistrarea și publicarea pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice) nu respectă principiile prelucrării datelor, în special cel al legalității, iar monitorizarea respectării dispozițiilor legale în domeniul circulației pe drumurile publice este atribuția autorităților competente”, potrivit ANSPDCP.

Dacă te afli printre cei care postează imagini cu mașini parcate ilegal, trebuie să ai în vedere să ștergi numărul de înmatriculare.

Radio Tequila România