Alertă meteo. Cod galben de inundații în România de joi, care sunt județele vizate

INHGA a emis COD GALBEN de inundații. Care sunt județele vizate de furtuni puternice. Ce anunț au făcut meteorologii.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o alertă meteo COD GALBEN de inundații. Se întâmplă chiar după infernul canicular din România. La nivelul mai multor râuri din câteva județe din țară se vor raporta creșteri de debite și de niveluri ale apei. Ploi severe se vor manifesta începând din primele ore ale zilei de joi. Se anunță furtuni puternice până vineri, 29 iulie.

COD GALBEN de inundații: ce județe sunt vizate

COD GALBEN de inundații în România. Hidrologii au emis o avertizare meteo care plasează în stare de maximă vigilență autoritățile din țară. Alerta intră în vigoare joi dimineață, 28 iulie, și va rămâne valabilă până vineri, 29 iulie.

Astfel, joi, între orele 03.00-00, se vor înregistra scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie pe mai multe sectoare de râuri din bazinele hidrografice din: Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi Buzău.

Fenomenele meteorologice severe, specifice instabilității atmosferice, se vor produce cu intensitate mare în următoarele județe: Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

„Important: Se pot depăși COTELE DE ATENȚIE, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. Există riscul producerii de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate. Recomandăm vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații”, au transmis reprezentanții INHGA.

Anunțul meteorologilor: COD PORTOCALIU de furtună

În altă ordine de idei, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două alerte COD PORTOCALIU de furtuni puternice, dintre care unul este valabil până joi, 28 iulie, la ora 22.00. Acesta din urmă vizează nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură.

În intervalul menționat anterior, se vor manifesta averse torențiale și intensificări ale rafalelor de vânt. De asemenea, meteorologii au atras atenția că este posibilă semnalarea grindinei, precum și a frecventelor descărcări electrice în regiunile precizate anterior.

În același timp, până vineri, în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei se vor manifesta averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii puternice. Rafalele de vânt vor atinge viteze de peste 90 de km/h, iar izolat se vor semnala și ploi cu grindină.

Potrivit meteorologilor, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă în regiunile amintite anterior, aflate sub COD PORTOCALIU de furtună, vor depăși 35 de l/mp, în arii restrânse.