Alertă meteo ANM. Vremea o iar razna în București, ce temperaturi ne așteaptă

Alertă meteo ANM. Între 17 și 18 august, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Alertă meteo ANM. În următoarele trei zile România și Bucureștiul vor fi iar sub caniculă. La primele ore ale acestei dimineți ANM a emis trei avertizări de Cod Galben și alte două avertizări de Cod Portocaliu. De astăzi și până miercuri va trebui să ne ferim de soarele care va încinge asfaltul.

Alertă meteo ANM. Cod Galben cu valuri de căldură și disconfort termic accentuat

În această dimineață am primit o nouă alertă meteo ANM de Cod Galben. Pe tot parcursul zilei de 16 august, românii vor avea parte de valuri de căldură și disconfort termic accentuat. Pe tot parcursulș acestei zile valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, anunță ANM. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Pentru astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

Cea de a doua alertă meteo ANM de Cod Galben a fost emisă pentru zona Carpaților Orientali, Maramureș și nordul Moldovei. Avertizarea, valabilă până la ora 22:00, anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Așa se face că în zonele menționate anterior vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial. Vor apărea descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-40 l/mp.

Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat în mai multe județe

Tot astăzi a mai fost emisă o alertă meteo ANM de Cod Portocaliu pentru mai multe județe din țară. În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.

ANM mai spune că în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade. În aceeași perioadă a zilei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Cea de a doua alertă meteo ANM de Cod Portocaliu a fost emisă pentru udețele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu. Conform avertizăerii, temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.

Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Alertă meteo ANM. Între 17 și 18 august, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Și pentru următoarele două zile, așa cum spunea, ANM a emis un alt Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Conform comunicatului, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului.

Vântul va bate cu viteze de 60- 80 km/h. ANM mai spune că pe alocuri vor apărea vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Fenomenele se vor semnala pe parcursul zilei de marți,17 august, în regiunile vestice, centrale și nordice. Îîn noaptea de marți spre miercuri fenomele vor fi îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și izolat 50-60 l/mp. Miercuri, 18 august, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara, mai anunță ANM.

Radio Tequila România