Alertă meteo ANM. Vine un val de caniculă extrem de periculos. Temperaturile cresc alarmant

Valul de caniculă revine în România

Urmează un val de caniculă în România. Meteorologii au instituit o avertizare de Cod galben de caniculă, valabilă până marți seara, în majoritatea județelor țării.

Temperaturi extreme în România

Doar câteva județe din nordul și centrul țării fac excepție de la codul galben de caniculă, unde ar putea apărea reprize de instabilitate atmosferică, mai ales la munte.

Sunt anunțate un val de căldură, de caniculă și disconfort termic accentuat în atenționarea meteorologică.

Fenomenele vor fi în zilele de luni și marți aproape în toată țara. Local va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua și va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime sunt cuprinse între 34 și 38 de grade, pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Temperaturile maxime sâmbătă vor atinge 33-36 de grade, în timp ce duminică vor fi și 38 de grade, local fiind caniculă în Banat, Crișana, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

Marți și miercuri, valul de căldură se intensifică și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Sudul Europei deja are probleme grave alimentate de anticiclonul subtropical Lucifer, venit din Sahara.

Directorul ANM: „Urmează și furtuni”

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a precizat că fenomenele extreme vor avea loc până la finalul anotimpului cald.

”Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puţin până la 20 – 23 august.

La începutul săptămânii ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest şi sud a ţării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius.

Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a declarat la Digi24 directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

”Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a mai spus ea Elena Mateescu.

În Lentini, un oraș din Italia, primarul a limitat plimbările la cele mai periculoase ore, în care soarele arde foarte tare.

„De la 10 la 19 este interzis mersul cu câinii la plimbare și este interzisă ţinerea animalelor pe balcoane sau terase. Protecția civilă și Crucea Roșie ajută pe cei mai slabi și mai fragili oameni, cum ar fi persoanele în vârstă”, a spus primarul.

Radio Tequila România