Alertă meteo ANM. Schimbări bruște cu vremea din România, ce se întâmplă de la finalul săptămânii

Vreme ANM pentru finalul săptămânii

Spcialitștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru zilele ce urmează. Cu ce detalii vin meteorologii? Românii se așteptau la schimbările bruște de vreme ce urmează.

Alertă meteo ANM: cum va fi vremea la finalul săptămânii?

Meteorologii anunță schimbări uriașe de temperatură. Aceștia indică frig după temperaturile de 32 de grade Celsius. Vara a mai dat semne românilor și continuă să arate în termometre peste 30 de grade Celsius. Specialiștii spun că sunt așteptate în curând ploi, vânt puternic și vreme răcoroasă. O scădere de temperatură va aduce în cele din urmă gradele normale perioadei în care ne aflăm.

„Regimul termic va continua să se mențină peste normalul acestei perioade, în toate zilele acestei săptămâni. În general, temperaturile se vor încadra între 24 și 32 de grade, ceea ce înseamnă că vor fi valori cu 3 sau 4 grade mai ridicate decât normalul peroadei.

Săptămâna viitoare, ne așteptăm la o scădere a temperaturilor, vom ajunge la temperaturi normale pentru a doua parte a lunii septembrie”, a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, Florinela Georgescu, directorul ANM.

Care sunt zonele afectate?

Zilele următoare trebuie să ne așteptăm deja la precipitații. Concret, aversele vor avea loc în zilele de marți și miercuri în zona Carpaților Meridionali și regiunile de sud-est ale țării. În regiunile de nord-est și central vor fi precipitații mai extinse cantitativ.

„Zilele viitoare, ne așteptăm să-și facă apariția precipitațiile – pentru următoarele două zile, marți și miercuri, destul de puține și slabe cantitativ, în zona Carpaților Meridionali și regiunile sud-estice ale țării. De joi, în regiunile nord-vestice și centrale vor fi precipitații mai extinse cantitativ”, a mai spus meteorologul.

„De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă”

Meteorologii arată că maxima absolută lunară a lunii septembrie este de 43.5 grade Celsius care au fost înregistrate la Strehaia în anul 1946. O caracterizare a specialiștilor a indicat istoricul temperaturilor din prima lună a toamnei.

„De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. În anul 2015 a fost înregistrată temperatura maximă absolută la 65 de staţii meteorologice, majoritatea valorilor depăşind 33 de grade, cele mai multe în zilele de 1, 2, 18 şi 19 septembrie, iar în anul 1949, la 47 staţii meteorologice, în zilele de 7, 8 şi 9 septembrie, majoritatea depăşind 35 de garde Celsius.

Şi în anii 1986 şi 1987 s-au înregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice. În topul anilor cu cele mai calde luni septembrie la nivelul României se regăsesc 1994, 2011, 2012, 2015, 2020 etc”, se arată în caracterizarea meteo realizată de ANM pentru luna septembrie.

Radio Tequila România