Alertă de la ANM. Ploile pun stăpânire pe România. Unde lovesc furtunile

Alerta ANM

Vremea continuă să fie foarte schimbătoare în România. După câteva zile de caniculă, în care s-au înregistrat temperaturi chiar și de peste 40 de grade în unele zone din țară, meteorologii spun să ne așteptăm la ploi și vijelii puternice în continuare, fiind emise atenționări de Cod Galben și Portocaliu. Iată zonele vizate.

Alertă ANM în multe zone din țară

Dacă acest final de săptămână a fost marcat de un val de căldură intens, mai ales în zonele de sud ale țării, specialiști ANM vin acum cu avertizări privind fenomene specifice instabilității atmosferice. Astfel că, potrivit meteorologilor, vremea se va schimba radical în următoarele ore.

Cod Galben

ANM a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabil începând de duminică, 6 august, ora 10:00, până luni, 7 august, ora 06:00, fiind vizată mai bine de jumătate de țară.

”În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.”, informează ANM, potrivit meteoromania.ro.

Cod Portocaliu

De asemenea, începând de la ora 15:00 (duminică, 6 august), va intra în vigoare și un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, fiind valabil până luni, 7 august, ora 03:00.

”În Moldova, Dobrogea și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp.”, au mai transmis specialiștii.

Harta Romania

Cod Galben de caniculă

Cu toate acestea, țara noastră nu scapă nici de atenționarea de Cod Galben de caniculă și disconfort termic, valabil pentru ziua de duminică, 6 august, în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, precum și în estul Munteniei.

Pe parcursul zilei de duminică (6 august), în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, precum și în estul Munteniei, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, astfel indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade.”, informează ANM.

Cod Galben de caniculă / foto: meteoromania.ro