Alertă ANM. Fenomene extrem de periculoase acaparează România. Ce trebuie să știe românii

Avertizări ANM: fenomene periculoase

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis noi avertizări. Fenomene extrem de periculoase acaparează România. Ce trebuie să știe toți care locuiesc pe teritoriu? Iată noile schimbări!

Alertă ANM: fenomene extrem de periculoase cuprind România

Meteorologii vin cu avertizări pentru români în dreptul prognozei pentru prima zi din weekend. Specialiștii de la Administrația Națională de Meterologie au emis o avertizare de Cod Portocaliu de vijelii și averse. Mesajul vine în dreptul a 10 județe din țară.

Concret, sunt vizate județele: Mehedinți, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea. În acestea se arată instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 de km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.

Local sunt semnalate averse torențiale și cantități de apă care depășesc 30-50 de l/mp. Avertizarea este în vigoare în cursul zilei de sâmbătă între orele 13:00 și 23:00. În intervalul menționat va fi și Cod galben în mai multe județe:

Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte. În zonele precizate vor apărea și vijeliile, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-40 de l/mp. Meteorologii au emis o avertizare de Cod portocaliu de caniculă în 23 de județe din țară și din Capitală.

Este vorba despre: Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea și în Capitală. Zonele sunt afectate de disconfort termic ce va fi deosebit de accentuat și de un indice temperatură-umezeală care va depăși pragul critic de 80 de unități.

Avertizările specialiștilor

Meteorologii aduc noile avertizări emise pentru tot teritoriul României pentru acest sfârșit de săptămână.

Cod Galben: ‘În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade’

Cod Portocaliu: ‘Pe parcursul zilei de sâmbătă (31 iulie), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade’
(Sursa: meteoromânia.ro).

Radio Tequila România